Torpédoborec John S. McCain, který má ve výzbroji 90 dálkově naváděných střel, byl podle vyjádření amerického námořnictva na rutinní cestě do přístavu. Časně ráno se srazil s ropným tankerem Alnic MC dlouhým 183 metrů, který plul pod liberijskou vlajkou.

Šéf operací amerického námořnictva, admirál John Richardson, dnes nařídil "operační přestávku" amerických plavidel po celé světě. Podle agentury AFP tak chce předejít dalším podobným incidentům.

Richardson v dnešním prohlášení zdůraznil, že šlo v krátké době o druhou kolizi tohoto typu v Pacifiku. "Tato tendence vyžaduje energičtější akci. Proto jsem požádal o operační přestávku všech našich flotil na celém světě," dodal Richardson. Sedmá flotila umístěná v Pacifiku má být navíc podrobena intenzivnímu prověřování.

Americký ministr obrany Jim Mattis v jordánském Ammánu upřesnil, že je třeba důkladněji vyšetřit, jakým způsobem námořnictvo provádí výcvik svých sil působících v okolí Japonska. Richardson podle Mattise nařídil širší vyšetřování incidentů.

Sedmá flotila, jejíž součástí je i zmíněné americké válečné plavidlo, dnes oznámila, že poškozeným trupem pronikla do torpédoborce voda. Ta pak zaplavila několik oddílů. "Kvůli vážnému poškození trupu byly zaplaveny přilehlé oddíly včetně ubikací pro posádku, strojovny a komunikačních místností," uvedla flotila v prohlášení s tím, že dalšímu šíření vody v podpalubí se námořníkům podařilo zabránit.

Zranění američtí námořníci byli letecky přepraveni do nemocnice, nikdo z nich podle námořnictva není v ohrožení života.

Záchranných prací se dnes vedle amerických plavidel a vrtulníků účastnila i singapurská námořní a pobřežní stráž a také malajsijské a indonéské složky.

Americké plavidlo nese jméno po otci a dědečkovi amerického senátora Johna McCaina, oba se jmenovali stejně a oba byli admirály. Senátor John McCain na twitteru uvedl, že on i jeho manželka se za námořníky modlí.

Tanker převážel 12.000 tun ropy, která ale při srážce do moře neunikla, sdělila posádka telefonicky agentuře Reuters. Podle informací singapurských úřadů na tankeru nejsou žádní zranění a lodní provoz v oblasti není narušen.

Letos v červnu zahynulo sedm amerických námořníků při srážce torpédoborce Fitzgerald s nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou v japonských vodách poblíž přístavu Jokosuka. Na americkém plavidle bylo přes 200 námořníků a většina z nich v době nehody spala v kabinách, z nichž některé zaplavila voda.