Index Dow Jones klesl o 76,22 bodu, tedy 0,35 procenta, na 21.674,51 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 4,46 bodu, čili 0,18 procenta, na 2425,55 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 5,39 bodu, neboli 0,09 procenta, na 6216,53 bodu. Za celý týden Dow Jones klesl o 0,84 procenta, S&P 500 o 0,65 procenta a Nasdaq o 0,64 procenta.

Mluvčí Bílého domu dnes oznámila, že hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon se domluvil s personálním šéfem Johnem Kellym, že skončí ve funkci. Bannon je mnohými považován za problematického politika s krajně pravicovými názory. Za jeho jmenování hlavním stratégem byl prezident USA Donald Trump silně kritizován. Poté, co se dnes objevily spekulace o jeho odchodu, akcie v jednu chvíli smazaly své ztráty. V zisku se však neudržely, protože podle analytiků zatím není zcela jisté, co bude jeho odchod znamenat.

Akcie dnes navázaly na čtvrteční pokles způsobený spekulacemi o možném odchodu ředitele národní ekonomické rady Garyho Cohna, které se objevily den poté, co se Trump rozhodl ukončit činnost svých dvou poradních sborů, které opustila řada šéfů velkých firem kvůli Trumpovým výrokům.

Mezi investory kvůli posledním změnám roste nervozita, zda se Trumpovi podaří prosadit ekonomické reformy. Trump v kampani slíbil snížit daně a zvýšit výdaje na infrastrukturu, což pomohlo k prudkému růstu akcií v letošním roce.

Výrazně dnes oslabily akcie firmy Nike. Reagovaly tak na nepříznivé výsledky hospodaření prodejců sportovního zboží Foot Locker a Hibbett. Kvůli slabším tržbám za druhé čtvrtletí klesly i akcie výrobce zemědělské techniky Deere, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes oslabil kvůli obavám o budoucnost Trumpových hospodářských reforem. Část svých ztrát však smazal v reakci na odchod Bannona. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,3 procenta na 93,41 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,3 procenta na 1,1762 USD a k jenu rovněž o 0,3 procenta na 109,16 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 0,1 procenta na 128,40 JPY.

irl