Šlo o pilotní projekt fotovoltaické elektrárny Solek Group v této zemi. Skupina uvedla, že v expanzi v Chile pokračuje a má připraveny další projekty, které budou financovány výnosem získaným z tohoto prodeje a z prodeje dluhopisů.

"V Chile je nyní otevřené okno pro investice do obnovitelných zdrojů energie. Vzhledem k přírodním podmínkám, tedy nejvyššímu slunečnímu osvitu vůbec, je to právě solární energetika, která má v této zemi velký potenciál," uvedl majitel Solek Group Zdeněk Sobotka.

Chilská vláda se rozhodla výrazně snížit závislost na fosilních palivech a do roku 2035 chce z obnovitelných zdrojů získávat až 60 procent energie. V loňském roce přitom tento podíl činil pouze 12 procent.

Solární elektrárna o instalovaném výkonu 3,07 MWp (megawatt-peak) se rozkládá na ploše více než 11 fotbalových hřišť a nachází se 300 kilometrů severně od hlavního města Santiaga. Její solární panely jsou umístěné na natáčecích stojanech, které umožňují maximálně využívat sluneční svit v průběhu celého dne. Elektrárna byla do sítě připojena na konci loňského roku.

Solek Group na jaře uvedla, že chce investovat 500 milionů korun do rozvoje projektů solárních elektráren v Chile. Skupina se specializuje na development projektů solárních elektráren od roku 2010. Na začátku roku firma uvedla, že kromě projektu Cuz Cuz v blízkosti města Illapel připravuje v Chile další dva projekty o stejném výkonu - solární parky La Fortuna a Amparo del Sol.