Obchodní řetězec se zavázal, že všem dodavatelům, s nimiž dosud neměl uzavřený smluvní vztah v písemné podobě, předloží písemný návrh smlouvy.

"Řetězec dále bude trvat na uzavření všech smluvních vztahů se svými dodavateli pouze v písemné podobě a nebude přijímat dodávky od dodavatelů, se kterými nemá písemnou smlouvu," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Firma se podle něj také zavázala, že ze stávajících i nových smluv odstraní ustanovení, které umožňovalo operace s pohledávkou dodavatele pouze se souhlasem obchodního řetězce a vypustí i ustanovení o smluvní pokutě za porušení této podmínky.

Smlouvy, které mohly potenciálně porušovat zákon o významné tržní síle, uzavíral řetězec se svými dodavateli na rok 2016. "Úřad v rámci správního řízení vyhodnotil jednání účastníka jako méně závažné. Oslovení dodavatelé současně potvrzovali, že aplikace ustanovení o způsobu postoupení pohledávek byla jen omezená a smluvní pokuty nebyly ze strany řetězce Hruška vymáhány," uvedl Rafaj.

Podle něj tak nedošlo k reálnému narušení práv dodavatelů, proto úřad neukládal ani pokutu a řízení zastavil. ÚOHS je letos v oblasti zákona o významné tržní síle aktivnější než v minulosti. Letos už zahájil podle dostupných informací pět správních řízení.