Ruská firma zdůraznila, že musí dostat zpět peníze, které do realizace projektu již investovala. Pokud s Biškekem nedospěje k dohodě, vyhrazuje si RusGidro právo zahájit mezinárodní arbitráž a bude žádat po kyrgyzské straně kompenzace.

Liglass Trading CZ má v Kyrgyzstánu dostavět kaskádu vodních elektráren na řece Naryn. O české firmě a její schopnosti ujmout se projektu a finančně ho zajistit se v minulých dnech v českém a kyrgyzském tisku objevily pochybnosti, které majitel společnosti Michael Smelík odmítl. Firma už podle něj v Kyrgyzstánu proinvestovala několik milionů dolarů a více než milion dolarů musela složit v souvislosti s výběrovým řízením na prestižní zakázku.

Tento týden firma Liglass Trading CZ oznámila, že médiím již nebude poskytovat žádná další vyjádření. Zdůvodnila to ztrátou důvěry v jejich objektivnost.

Kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev se v uplynulých dnech postavil za české investory. Řekl, že česká firma po definitivním schválení příslušné dohody během 30 dnů vyplatí ruskou společnost, čímž by měla skončit kritika českého převzetí výstavby vodních elektráren v této středoasijské zemi. Liglass Trading CZ má prý dát firmě RusGidro 37 milionů dolarů.

Projekt se týká výstavby dvou velkých a desítky malých vodních elektráren; celková výše investic české firmy má v první etapě dosáhnout 230 milionů dolarů. Českou firmu svému kyrgyzskému protějšku doporučoval prezident Miloš Zeman při společné schůzce.

Firma RusGidro reagovala ve svém prohlášení na slova kyrgyzského prezidenta Atambajeva, že v projektu vodních elektráren neplnila náležitě své povinnosti vyplývající ze smlouvy. Atambajev smlouvu vypověděl loni v srpnu s tím, že ruská společnost nemá na stavbu vodních zdrojů na řece Naryn dostatek peněz.

Společnost RusGidro si v prohlášení stěžuje, že veškeré snahy o jednání doposud nepřinesly pro firmu přijatelné výsledky. Ujišťuje ale, že je nadále připravena vést konstruktivní dialog o možnostech splacení dluhu kyrgyzskou stranou.