Škoda Auto v letošním prvním pololetí dodala 585.000 vozů, meziročně o 2,8 procenta více. Tržby ke konci června stouply na 8,7 miliardy eur (227 miliardy Kč)), provozní zisk na 860 milionů eur (22,4 miliardy Kč). Údaje o hospodaření již ve čtvrtek zveřejnila mateřská skupina Volkswagen, další informace dnes doplnila automobilka v tiskové zprávě.

"Trvale dobrá situace v počtu přijatých objednávek plně vytížila naše výrobní závody a pro druhé pololetí nás naplňuje optimismem. Ve čtvrtém čtvrtletí zajistíme uvedením nového kompaktního SUV Škoda Karoq na trh další impuls k růstu," uvedl předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier.

Člen představenstva Škody Auto Klaus-Dieter Schürmann považuje za důležité faktory pro dodatečný růst ziskovosti například efekty modelového mixu. "K silné dosavadní bilanci v tomto roce přispěly také směnné kurzy, které se vyvíjely v náš prospěch," dodal Schürmann.

Automobilka v rámci své strategie pracuje na dalším rozšiřování modelové palety v nadcházejících letech. Hlavní pozornost zaměřuje především na rozšíření nabídky v segmentu SUV.

Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen. Provozuje tři výrobní závody v Česku a zaměstnává v nich zhruba 30.000 lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. V roce 2016 dodala Škoda Auto zákazníkům celosvětově 1,127.700 aut, třetí rok po sobě přes milion vozů.