Celníci vybírají poplatky v rámci dělené správy, kdy od různých organizací přebírají dluhy k vymáhání. Za poplatky například za odběr podzemních vod, za odnětí lesní půdy, za znečišťování vod nebo ovzduší bylo na účty celníků připsáno od ledna do června 158 milionů korun. Dalších téměř 30 milionů korun připadlo na pokuty uložené jinými správními orgány, které zaměstnanci celní správy vybrali či vymohli.

Od policie převzali celníci v prvním pololetí k vymáhání 4412 pokut za dopravní přestupky, které byly uloženy v blokovém řízení a neuhrazeny. Podle Nejedlého se jim podařilo vybrat 16,1 milionu korun, před rokem to bylo 16,4 milionu korun.

Na severu Čech se daří podle mluvčího celníků přimět dlužníky k placení poměrně úspěšně. "Nicméně najdou se i tací, které přesvědčí až exekuce," uvedl. Za pololetí referenti vydali 7712 exekučních příkazů. Na bankovní účty sáhli 3828 lidem, na mzdy dlužníků přímo u zaměstnavatelů dosáhli ve 3308 případech. "Ve čtyřech případech došlo na exekuci věcí movitých. Dlužníci až poté nedoplatek uhradili, pokud by tak ve stanovené lhůtě neučinili, celní úřad by zajištěné věci nabídl v dražbě," řekl Nejedlý.

Nedoplatky pomáhají vymáhat i celníci v terénu, kteří mají také přístup do databáze dlužníků. "Nezaplacené pokuty řeší s kontrolovanými řidiči či prodejci i několikrát za den," dodal Nejedlý.

Podle mapy, kterou na jaře zveřejnili autoři z Otevřené společnosti a Ekumenické akademie, je v Ústeckém a Karlovarském kraji nejvyšší podíl lidí s exekucí. Nejzadluženějším okresem je Mostecko, kde má exekuci pětina patnáctiletých a starších obyvatel. Nejnižší průměrný dluh v exekuci je v Ústí nad Labem, činí 37.830 korun.

fir ktp