"Úřad by měl vystupovat jako srozumitelný, předvídatelný a přitom důsledný regulátor. A musí se - stejně jako my všichni ostatní - kreativně chystat na dobu, kdy energetika kvůli novým technologiím bude vypadat úplně jinak než v minulém půlstoletí. Paní předsedkyni se obojí moc nedařilo," uvedl analytik centra Glopolis Vojtěch Kotecký.

Podle Martina Sedláka z Aliance pro energetickou soběstačnost by nové vícečlenné vedení mělo prospět odborné stránce vedení úřadu. "Výhodou je i pravidelná obměna členů rady, takže lze reagovat na potřeby dynamicky se měnící energetiky," podotkl. Nová rada ERÚ by podle něj mohla přispět mimo jiné ke stabilizaci sektoru obnovitelných zdrojů. "Změnu ve vedení ERÚ jednoznačně vítáme," dodal předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Dosud jmenoval předsedu ERÚ prezident na návrh vlády, funkční období bylo šestileté. Nová rada má pět členů s pětiletým funkčním obdobím. Členy a jejího předsedu jmenuje vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. V prvních letech zavedení rady nebudou mít všichni členové mandát na celých pět let, a to proto, aby se rada obměňovala postupně.

Předsedou rady byl zvolen dosavadní místopředseda ERÚ Vladimír Outrata. Kromě Outraty tvoří novou ještě expert v oblasti teplárenství Vladimír Vlk, konzultant a vědecký pracovník Rostislav Krejcar, expert na obnovitelné zdroje Jan Pokorný a právník Vratislav Košťál.

"Vznik nové rady nelze asi vnímat bez určitých otazníků, protože vznikla tak trochu jako výsledek sporů odcházející předsedkyně a ministerstva průmyslu a obchodu tehdy vedeného Janem Mládkem (ČSSD)," uvedl analytik Petr Hlinomaz. Hlavní otázkou pro budoucí vedení ERÚ podle něj bude zejména podpora obnovitelných zdrojů a její cenové dopady v nejbližším období.

Předseda Solární asociace Tomáš Buzrla uvedl, že vznik vícečlenné rady ERÚ je dobrým krokem, pokud změna povede ke zvýšení odbornosti a nezávislosti úřadu. Podle něj je mimo jiné třeba otevřít kapitoly regulace, ke kterým se končící vedení ERÚ nedostalo. "Jde například o pravidla pro rekonstrukce stávajících instalací obnovitelných zdrojů, která by měla zajistit, aby jejich provozovatelé nepřišli o podporu," řekl.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora nová struktura vedení úřadu zvyšuje riziko politických tlaků, ale zároveň snižuje riziko nesprávného rozhodnutí jednotlivce. "Nově jmenovaní členové rady mají dostatečné profesní zkušenosti a znalosti a bude záležet především na nich, jak tuto šanci využijí," uvedl. Dodal, že při hodnocení Vitáskové je dobré mít na paměti, že přes veškeré kontroverze a mediální přestřelky úřad splnil všechny zákonné povinnosti.