Na Krym, který v roce 2014 anektovalo Rusko, nelze v rámci protiruských sankcí Evropské unie dodávat technologie pro energetický sektor. Siemens ale tento měsíc na základě vlastního vyšetřování oznámil, že nejméně dvě ze čtyř turbín, které vyrobil pro jeden z projektů v Rusku, se proti jeho vůli ocitly právě na Krymu.

V dnešním sdělení pak německý koncern uvedl, že má spolehlivé informace, že na Krym se dostaly všechny čtyři turbíny. Podle zdrojů agentury Reuters se na instalaci turbín na Krymu podílel právě společný podnik Interautomatika.

"Tento vývoj představuje očividné porušení dodavatelských kontraktů Siemensu, důvěry a regulace EU," uvedla dnes německá firma. "Siemens se zcela zbaví svého menšinového podílu v ruské společnosti Interautomatika," dodala. Podnik rovněž oznámil, že pozastaví dodávky zařízení pro elektrárny ruským podnikům pod kontrolou státu a přezkoumá dodávky ruským dceřiným společnostem.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov postup Siemensu odmítl komentovat. "Je věcí podniků, které spolupracují (se Siemensem), aby se k tomu vyjádřily," prohlásil. Odmítl se také vyjádřit k dotazu, zda může potvrdit informaci z německých médií, že ruský prezident Vladimir Putin se německý politikům osobně zaručil, že turbíny Siemensu na Krym dodány nebudou.

Místopředseda hospodářského výboru horní komory ruského parlamentu Sergej Kalašnikov vyjádřil ohledně postupu Siemensu politování a upozornil, že "obě strany utrpí ztráty". Siemens je po desetiletí významným partnerem ruského průmyslu a získal v Rusku řadu lukrativních vládních kontraktů, poznamenala agentura AP.

Siemens je nadnárodním průmyslovým koncernem, který působí v mnoha zemích světa včetně České republiky. Zabývá se širokou škálou činností, od výroby vlaků, přes průmyslovou automatizaci až po zařízení pro odvětví zdravotní péče.