"Začíná první várka stěhování národů směrem za vysněnou letní dovolenou a situace se bude směrem k přelomu července a srpna ještě postupně zhoršovat," varuje ÚAMK. Kdo se chce vyhnout kolonám, měl by přemýšlet o alternativní cestě, nebo se na cestu vydat mimo víkend.

Cestu přes Rakousko motoristům komplikuje mimo jiné omezení na dálnici A23 před Vídní. Kvůli opravám vozovky a dvou tunelů je tam v každém směru průjezdný pouze jeden pruh. Rakouský správce komunikací Asfinag doporučuje místo objíždět sjetím z dálnice A5 na rychlostní silnici S1 a dále pokračovat po dálnici A22, která vede od Znojma.

Kolony mohou na rakouských silnicích vznikat také kvůli uzavření tunelu Arlberg na východě země. Doprava je odkloněna přes paralelní průsmyk, a mimo dopravní špičku kvůli tomu auta ztrácejí 15 až 20 minut. O prázdninách jsou však očekávány dlouhé dopravní zácpy, upozornil ÚAMK.

Řidiči jedoucí přes Rakousko by měli vzít v úvahu i konání závodu historických vozidel Ennstal Calassic, který skončí v sobotu. Nápor milovníků automobilových veteránů může mít negativní dopad na dopravu na dálnicích A9 a A10.

Kolony budou zřejmě i ve Slovinsku. Kvůli stavbě dálnice A4 se tvoří dopravní zácpy mezi městem Ptuj a hraničním přechodem Macelj/Gruskovje na slovinsko-chorvatské hranici. Pracovníci ÚAMK proto doporučují místo objíždět přes hraniční přechod Zavrč nebo Trnovec, dále na Varaždin a po dálnici A4 do Záhřebu.

Kromě nepříjemností v podobě rozkopaných silnic se řidiči musí připravit i na možné zpoždění v důsledku hraničních kontrol. Německo namátkově kontroluje vozidla směřující z jihu na sever. "Delší fronty se tvoří zejména na hraničních přechodech Suben, Walserberg a Kiefersfelden," uvedl ÚAMK. S možným zdržením kvůli kontrole cestovních dokladů je dobré počítat i na hranicích Rakouska se Slovinskem, Maďarskem a Slovenskem.