Za období recese, která skončila v roce 2014, italské banky nashromáždily nedobytné úvěry za 349 miliard eur (9,1 bilionu Kč), což je třetina částky připadající na celou Evropu. Určité zlepšení situace přinesla řada státních opatření včetně plánu na záchranu nejstarší světové banky Monte dei Paschi.

Morgan Stanley přiznává, že pokrok v řešení situace je znát, nicméně zranitelná místa zůstávají. Stěžejním krokem k vyřešení problému by podle analytiků americké banky bylo vytvořit takzvanou špatnou banku. Tedy státem financovanou společnost pro správu aktiv.

Myšlenka založit špatnou banku našla podporu mezi evropskými institucemi včetně Evropské centrální banky (ECB), narazila však na odpor v Německu, kterému se nelíbí záchrana financovaná z peněz daňových poplatníků. Guvernér italské centrální banky Ignazio Visco minulý týden ocenil návrh Evropské unie ustavit státem podporované nástroje, jejichž prostřednictvím by bylo možné přebírat od bank špatné půjčky. Zdůraznil ale, že účast by měla být dobrovolná.

Takzvaná špatná banka po globální dluhové krizi velmi pomohla ekonomikám i finančním systémům Irska, Španělska a Rakouska, uvedla agentura Reuters.