Společnost ČEZ, která elektrárnu provozuje, Dukovany modernizuje pro další dlouhodobý provoz. Letos končí platnost dosavadní licence ještě pro třetí a čtvrtý blok. Povolení k dalšímu provozu prvního bloku mají Dukovany od loňského března.

Druhému bloku Dukovan dřívější licence na dlouhodobý provoz měla vypršet koncem loňského roku, ČEZ proto loni v červenci požádal SÚJB o její prodloužení do letošního 10. července. Získat čas firma potřebovala kvůli problémům se svary na potrubí, aby stihla provést veškeré kontroly a dodat SÚJB potřebnou dokumentaci.

Vydání rozhodnutí k dalšímu provozu druhého bloku je potěšující zpráva, nicméně vedení dukovanské elektrárny ho dnes během pracovní doby neobdrželo, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. "Předpokládám, že si ho vyzvedneme zítra (ve čtvrtek) v průběhu dne z datové schránky, a až poté se budeme moci vyjádřit k obsahu toho rozhodnutí. V tuto chvíli to bohužel nevíme," dodal.

Podle analytika Fio banky Jana Rašky rozhodnutí SÚJB není překvapením. "Nepředpokládali jsme komplikace s udělením povolení na další provoz," uvedl. Na akcie ČEZ bude mít zpráva podle Rašky neutrální dopad.

Příprava dukovanské elektrárny na další dlouhodobý provoz, kterou provázejí někdy i několikaměsíční odstávky jaderných bloků, by měla být letos dokončena. Součástí přípravy jsou také kontroly tlakových nádob reaktorů, parogenerátorů a svarů nebo výměny některých potrubí.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny.