Společnost ČEZ, která elektrárnu provozuje, Dukovany modernizuje pro další dlouhodobý provoz. Letos končí platnost dosavadní licence ještě pro třetí a čtvrtý blok. Povolení k dalšímu provozu prvního bloku mají Dukovany od loňského března.

Druhému bloku Dukovan dřívější licence na dlouhodobý provoz měla vypršet koncem loňského roku, ČEZ proto loni v červenci požádal SÚJB o její prodloužení do letošního 10. července. Získat čas firma potřebovala kvůli problémům se svary na potrubí, aby stihla provést veškeré kontroly a dodat SÚJB potřebnou dokumentaci.

Podle analytika Fio banky Jana Rašky rozhodnutí SÚJB není překvapením. "Nepředpokládali jsme komplikace s udělením povolení na další provoz," uvedl. Na akcie ČEZ bude mít zpráva podle Rašky neutrální dopad.

Příprava dukovanské elektrárny na další dlouhodobý provoz, kterou provázejí někdy i několikaměsíční odstávky jaderných bloků, by měla být letos dokončena. Součástí přípravy jsou také kontroly tlakových nádob reaktorů, parogenerátorů a svarů nebo výměny některých potrubí.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny.