Jednotná evropská měna vůči dolaru vystoupila až na 1,1219 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 15. června. Britská libra k dolaru i euru mírně posilovala poté, co se britská premiérka Theresa Mayová dohodla na podpoře své menšinové vlády ze strany severoirských unionistů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenské techniky a letadel se ve Spojených státech v květnu snížily o 0,2 procenta. Zaznamenaly tak nejvýraznější pokles od konce loňského roku. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst o 0,3 procenta.

Zpráva posílila obavy, že zrychlení růstu ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí by nemuselo být tak výrazné, jak se očekávalo. To vyvolává pochybnosti, zda bude Fed schopen dodržet svůj plán, podle kterého by měl letos přikročit ještě k jednomu zvýšení úroků a v příštím roce k dalším třem, napsala agentura Reuters.

V polovině června Fed podruhé v letošním roce zvýšil svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Sazba se tak nyní nachází v rozpětí 1,00 až 1,25 procenta.