Policie informovala, že o život přišla čtyřčlenná rodina z Dillí se dvěma dcerami a jejich průvodce, který byl místním policejním úředníkem. Další dvě oběti jsou lidé z Kašmíru. Zraněni utrpěli čtyři osoby a jedna z nich je v kritickém stavu, uvedl podle agentury AP činitel místní policie.

V dalších kabinách lanovky nehoda za silného větru dočasně uvěznila na 150 lidí, všichni už jsou ale v bezpečí. Záchranáři nyní prohledávají okolní les a hledají lidi, kteří tam mohli z lanovky spadnout.

Gulmarg je jedno z nejznámějších lyžařských středisek v Indii i v celé Asii a turisticky je oblíbené i v letní sezoně. Lanovka, známá jako Gulmarská gondola, je významnou atrakcí Kašmíru a je jednou z nejvýše položených a nejdelších lanovek na kontinentu. Je schopna přepravit téměř 600 lidí za hodinu na vzdálenost pět kilometrů. Podle policejního představitele jde o první nehodu lanovky za 18 let jejího provozu.

Cestovní ruch je hlavním pilířem kašmírské ekonomiky, podle některých odhadů je na něm závislých až 60 procent obyvatel. Letos v létě ale turistiku v oblasti negativně ovlivnily intenzivnější boje mezi kašmírskými separatisty a vládními silami.

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán, oba státy si ale nárokují celou oblast. Muslimští obyvatelé Kašmíru požadují samostatnost nebo rovnou spojení s Pákistánem. Zejména mladší z nich dávají v posledních letech otevřeně najevo náklonnost k separatistům.