Firma má tři sekce: elektrotechnika, ocelové konstrukce a zapouzdřené vodiče. "Po finanční stránce nemůžeme rok 2016 v kontextu let minulých hodnotit jako úspěšný. Byl v našich očích rokem stabilizačním. Zejména sekce ocelových konstrukcí překonávala v prvním čtvrtletí problémy plynoucí z přestěhování do nového výrobního areálu. Tyto problémy se projevily zejména ve výši obratu sekce," píše vedení společnosti, jež letos slaví 25 let. Výrobky dodala do více než 90 zemí.

Oproti tomu sekce zapouzdřených vodičů měla v první půli loňského roku přetížené kapacity, a tak se zavedly pracovní soboty. Za nejvážnější problém roku považuje vedení snahu mít dost pracovníků. EGE loni zaměstnávala v Česku a na Slovensku 616 lidí.

Do technického rozvoje firma loni investovala 28 milionů, pracovala i na výzkumném projektu pro distribuční síť ČEZ. V novém závodu, který vyrábí ve Vrátě ocelové konstrukce, jsou stroje, které více eliminují riziko styku s pohyblivými částmi strojů, ve svařovně byl instalován nový odsávací systém škodlivin vznikajících při svařování. Firma loni nově vyvinula některé typy zhášecích tlumivek.

Tři jednatelé EGE Ivo Geršl, Jan Diviš a Jan Bürger měli loni odměny sedm milionů Kč. Aktiva firmy jsou 2,1 miliardy, dlouhodobý hmotný majetek má hodnotu 990,1 milionu. Z bankovních úvěrů zbývalo EGE k 31. prosinci 2016 splatit 214,6 milionu Kč. Loni EGE prodala 3,4 procenta obchodního podílu ve společnosti Tenis CB. Firma se zaměřuje kromě energetických trhů i na ocelové konstrukce pro lanovky či průmyslové haly.

Loni byla část obchodního jmění EGE v hodnotě 110 milionů odštěpena a sloučena do nástupnického EGE holding. Šlo o majetkové podíly dceřiných společností EGE-Trading, Sluneční elektrárna Radošovice, Jihočeské dřevařské závody, Impregnace Soběslav, EGE-Reality a EGE-Power.

Historie firmy sahá do roku 1948. Původně se podnik jmenoval Energetické strojírny, od roku 1962 spadal pod Energovod Praha. V roce 1990 se závod osamostatnil a vznikl státní podnik Energetik se strojírenskou výrobou pro energetiku. V roce 1992 vedení společnosti podnik pod názvem EGE během privatizace od státu odkoupilo.