"V sobotu kolem 23:00 přijalo operační středisko Krajského ředitelství policie Libereckého kraje od zdravotnické záchranné služby informaci o tom, že jejich sanita vyjíždí do Jenišovic do ulice U Rokle 40, kde se na silnici nachází cyklista bez známek života. Na něj dispečink záchranné služby upozornil náhodný svědek," popsala událost Baláková.

Když lékař záchranné služby na místo dorazil, mohl už podle ní u cyklisty jen konstatovat smrt. "Muž velmi pravděpodobně zemřel v důsledku pádu z elektrokola, o čemž svědčilo zranění na jeho hlavě. Cyklistickou přilbu nepoužil," dodala mluvčí.

Právě na jízdu na kole s přilbou se o víkendu v Jizerských horách zaměřila kampaň Týmu silniční bezpečnosti a Horské služby ČR. Podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti zemřelo v loňském roce na českých silnicích 39 cyklistů, dalších 417 se při nehodě zranilo těžce a 3071 lehce. Nehody se však cyklistům nevyhýbají ani při jízdě mimo silnici. V roce 2016 poskytovala horská služba v celé zemi pomoc cyklistům v celkem 691 případech.

"Dnes a denně se přesvědčujeme, že mnozí cykloturisté jako by zapomínali, že i při neopatrné jízdě mimo silnice jim hrozí riziko vážného úrazu. Navíc nejednou opomíjejí nutnou prevenci v podobě ochranné přilby. Negativní roli v častých případech sehrává i posilnění alkoholem," řekl náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Při některých sjezdech může podle něj i běžný cykloturista dosáhnou rychlosti až 60 kilometrů v hodině, výjimkou ale nejsou ani rychlosti až 80 km/h. Přilba tak může zachránit život nebo zmírnit následky pádu.