Maloobchodní tržby bez aut v dubnu zpomalily meziroční růst na 2,7 procenta z březnových revidovaných 8,7 procenta. Vzrostly tržby za potraviny a nepotravinářské zboží, prodeje pohonných hmot se téměř nezměnily. Tradičně nejvyšší tempo růstu vykázal internetový prodej. Do statistik se promítl fakt, že letošní duben měl o tři dny méně než loňský, a také velikonoční svátky, které loni připadly na březen.

"Dnešní statistiky potvrdily, že po vydařeném prvním čtvrtletí se hlavní motor domácího růstu, spotřeba domácností, nezadrhnul a pokračuje v dobrém výkonu," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Rovněž podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského útraty domácností zůstanou nadále pilířem růstu české ekonomiky.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda uvedl, že dubnová čísla přesvědčivě prokazují, že spotřeba domácností bude letos primárním tahounem české ekonomiky. "Silná meziroční dynamika v segmentu nepotravinářského zboží signalizuje, že lidé v poslední době navyšují své výdaje převážně hlavně v oblasti zbytného zboží. Růst spotřeby bude nadále podporován vzestupem mezd jak v podnikatelské, tak v nepodnikatelské sféře," uvedl.

Dubnový výkyv maloobchodních tržeb je podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáčer způsoben protichůdnými faktory a je třeba jej vnímat jako jednorázový úkaz. "Maloobchodní tržby se tak v dalších měsících vrátí k solidnímu růstu a spotřeba domácností zůstane klíčovým tahounem růstu české ekonomiky i v letošním roce," dodal.