Ke zlepšení výkonu proti původnímu odhadu přispěly vyšší než odhadované spotřební a státní výdaje i firemní investice. Spotřební výdaje nicméně stouply jen o 0,6 procenta po tempu 3,5 procenta na konci minulého roku, i když dnešní výsledek byl dvojnásobkem dubnového odhadu.

"Zpřesněný odhad kreslí lepší obrázek míry zpomalení aktivity na počátku roku, hlavní zdroj obav v podobě slabého růstu soukromé spotřeby ale přetrvává," řekl hlavní ekonom newyorské pobočky banky Barclays Michael Gapen.

Čísla potvrdila trend abnormálně slabých začátků roku, který je patrný několik posledních let. Jde přitom z valné části o problém nedostatečné statistické sezonní úpravy, který už američtí vládní statistici slíbili řešit.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali u dnešní revize zvýšení na 0,9 procenta. Všeobecně se předpokládá, že útlum počátku roku bude jen dočasný. Analytici podle agentury AP odhadují v tomto čtvrtletí oživení růstu na 3,0 ař 3,5 procenta, pak ale čekají sestup ke dvěma a půl procentům.

Za přechodný jev označil slabý americký růst v prvním čtvrtletí i hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Maurice Obstfeld. "Zaznamenali jsme v USA slabé první čtvrtletí, to ale interpretujeme spíše jako zakolísání než jako změnu základní trajektorie ekonomiky," řekl šéfekonom MMF v rozhovoru s Reuters.

Kurz dolaru v reakci na zprávu posílil a euro vůči němu sestoupilo až na týdenní minimum 1,1161 USD. Americké akciové trhy zahájily obchodování bez výraznějších změn.

Slabý výkon prvního čtvrtletí znamená výzvu pro nového prezidenta Donalda Trumpa, který nastoupil ke konci ledna a v předvolební kampani sliboval zvýšit průměrné tempo ekonomického růstu na dvojnásobek z průměru 2,1 procenta za osm let vlády jeho předchůdce Baracka Obamy. Ekonomika za Obamy zaznamenala nejslabší oživování z recese v období po druhé světové válce.