Podle prognózy se hospodářský růst Afghánistánu letos zvýší na 2,6 procenta z 2,2 procenta vloni, uvedla SB. Přitom země potřebuje zásadně vyšší oživení, neboť populace se rozrůstá v průměru o tři procenta ročně a na trh práce každý rok přibude kolem 400.000 osob. SB odhaduje, že míra nezaměstnanosti v zemi v letech 2013/2014 činila 22,6 procenta.

Zatímco Spojené státy a NATO se rozhodují, zda zvýší počet svých vojáků v Afghánistánu, prognózy zdůrazňují skutečnost, že ekonomické fundamenty, které jsou základem bezpečnosti a rozvoje, jsou stále na hrozivě nízké úrovni.

Dárcovské země, jejichž příspěvky tvoří většinu afghánského rozpočtu, se loni dohodly, že v příštích čtyřech letech zemi darují 15 miliard dolarů (353 miliard Kč) ve formě rozvojové pomoci. Podporovat ji donekonečna ale nechtějí.

Přestože se prezidentovi Ašrafu Ghanímu podařilo loni zvýšit domácí příjmy země o 15 procent a podstatně tak zlepšit její fiskální pozici, v dohledné budoucnosti se Afghánistán bez zásadní pomoci zahraničí neobejde, píše agentura Reuters.