"Přestože máme relativně vysoké nárůsty zdrojů pro systém veřejného zdravotního pojištění, tak v roce 2018 považujeme ze velice pravděpodobné, že dosáhneme deficitního hospodaření," řekl Friedrich. Svaz zdravotních pojišťoven, v jehož čele Freidrich stojí, sdružuje šest zaměstnaneckých pojišťoven. Dohromady mají asi 40 procent trhu.

Podle odhadů, které dnes svaz zveřejnil, téměř celé dvanáctimiliardové navýšení prostředků pro příští rok poputuje do lůžkového sektoru a bude určeno na splnění závazků, které vláda dala. Vláda už dříve slíbila desetiprocentní růst platů v nemocnicích a navýšení příplatků pro sestry, které pracují ve směnném provozu v lůžkových zařízeních. Počítá se také s růstem výdajů na biologickou léčbu ve specializovaných centrech a snížením limitu pro doplatky na léky pro děti a seniory.

"Je tam předpoklad, že v ostatních segmentech dosáhneme nulového nárůstu. To by znamenalo, že by v podstatě cenově poklesly," poznamenal Friedrich. Navýšení by se tak zřejmě nedočkali ani praktičtí lékaři, kterým přitom ministerstvo loni po hrozbě uzavření ordinací růst slíbilo. Pokud by pojišťovny podle Friedricha v ostatních oblastech péče mimo lůžkovou dodržely alespoň letošní nárůsty plateb, systém veřejného zdravotního pojištění by se příští rok dostal do deficitu dvě až tři miliardy korun.

Svaz dnes zveřejnil doporučení, která by měla udržitelnosti zdravotnického systému pomoci. Navrhuje například, aby bylo lépe formulováno, na jakou péči má pojištěnec nárok a jaké by byly ceny za nadstandardní služby. Pojišťovny by také chtěly potlačit roli ministerstva zdravotnictví při vyjednávání o úhradách a nechat vývoj cen spíše na volném trhu.

Pojišťovny dnes ukončily jednání s poskytovateli zdravotních služeb o cenách na příští rok. Podle Friedricha ve většině oborů k dohodě nedospěly. Pokud se obě strany nedohodnou, musí se řídit úhradovou vyhláškou, kterou jednou ročně vydává ministerstvo zdravotnictví.

Celkové příjmy systému veřejného zdravotního pojištění by letos měly dosáhnout 276,59 miliardy korun, výdaje by měly být asi o 23,5 milionu nižší.