Obnovení štěpné reakce v reaktoru prvního bloku předcházelo několikadenní ověřování a testování zařízení. První generátor by měl být v tomto bloku připojen dnes večer a druhý v noci na čtvrtek. "Plného výkonu 500 megawattů dosáhne blok do konce týdne," uvedl Bezděk.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Odstávka čtvrtého bloku potrvá 120 dní.

V prvním bloku udělali specialisté během odstávky velký rozsah prací. Kromě kontrol a výměny pětiny jaderného paliva za čerstvé uskutečnili 45 významných technických akcí. "V souladu s plánem úspěšně proběhla například kontrola tlakové nádoby reaktoru, teplosměnných ploch parogenerátorů, výměna potrubních tras superhavarijních napájecích čerpadel," uvedl mluvčí. Uskutečnila se také modernizace centrální čerpací stanice, kvůli níž musely v elektrárně 50 dní stát dva bloky.

Náročné bylo podle mluvčího rovněž ověření stavu generátoru, kvůli němuž muselo být zařízení vážící 174 tun přepraveno do plzeňského závodu jeho výrobce a pak zpátky do elektrárny. "Výsledky prokázaly jeho dobrý stav," uvedl Bezděk.

Elektrárna potřebuje letos získat nové povolení provozu ke třem ze svých čtyř bloků; pro první blok už povolení má od loňského března. Aktualizovanou dokumentaci pro druhý blok Dukovan chtějí energetici předat Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) do konce měsíce. "Současně zpracovávají dokumentaci k žádostem na další dlouhodobý provoz pro bloky tři a čtyři," doplnil Bezděk.

Vloni dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Od zahájení provozu v roce 1985 už z Dukovan plynulo téměř 411 TWh, což je množství elektřiny odpovídající sedmileté spotřebě všech domácností i průmyslu v Česku.