Moody´s snížila rating dlouhodobých devizových závazků a závazků v domácí měně na A1 z dosavadního stupně Aa3. Pravděpodobnost splácení čínských závazků je tak nyní v očích agentury stejná jako například u České republiky nebo Japonska. Ratingový výhled, který Moody´s loni v březnu zhoršila na negativní, agentura nyní vrátila zpět na "stabilní".

"Zhoršení odráží očekávání, že finanční síla Číny se bude během příštích let poněkud podemílat s tím, jak poroste celková zadluženost a potenciální růst bude zpomalovat," citovala Moody´s agentura Reuters. Podle Moody´s budou sice reformy ekonomického a finančního systému v Číně pokračovat, zřejmě ale nezabrání dalšímu zvyšování dluhu a tím i nárůstu vládních závazků.

Akcie na šanghajské burze reagovaly na zprávu poklesem o více než jedno procento. Kurz jüanu oslabil jen mírně.

Konkurenční agentura Standard & Poor's loni v březnu stejně jako Moody´s zhoršila výhled svých ratingů Číny. S&P přitom hodnotí spolehlivost čínských finančních závazků ještě o jeden stupeň výše, než je dosud hodnotila Moody´s i další agentura Fitch. Čína má tak u S&P mnohem lepší známku než všechny ostatní rozvíjející se tržní ekonomiky i mnohé rozvinuté země.

Loni čínská ekonomika vzrostla o 6,7 procenta a zaznamenala nejpomalejší růst za 26 let. Na letošek předpovídá čínská vláda další zpomalení na 6,5 procenta.