Návrh se opíral o to, že nájemníkům bytů vznikla škody, když neměli šanci odkoupit byty za podmínek uvedených v privatizační smlouvě OKD z roku 2004. Podle samosoudce Rostislava Krhuta je ale návrh na vyhlášení úpadku bezdůvodný. "Navrhovatel zjevně sleduje zneužití svých práv na úkor dlužníka. Nelze pochybovat o tom, že navrhovateli je známo, že jeho nevykonatelná pohledávka je pohledávkou spornou," uvedl soudce v rozhodnutí zveřejněném na webu.

Firmě navíc uložil maximální možnou pokutu 50.000 korun, kterou označil za individuální i generální prevenci. "Soud považuje za potřebné navrhovatel vést k pořádku, tedy aby nepokračoval v podávání insolvenčních návrhu pro vysoce sporné pohledávky," dodal samosoudce.

Mluvčí společnosti Residomo Kateřina Piechowicz v prohlášení uvedla, že společnost Residomo podnikne další právní kroky k náhradě způsobené škody. Mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková ČTK zase řekla, že společnost s rozhodnutím soudu nesouhlasí. "Považujeme ze nerelevantní, že soud zhodnotil návrh vzhledem k jeho složitosti a rozsahu během pár hodin. Toto považujeme za nestandardní postup," uvedla. Dodala, že firma se odvolá.

Podle Krúpova návrhu měli nájemníci bytů v privatizační smlouvě OKD z roku 2004 slíbeno, že byty získají přednostně za zvýhodněnou cenu 40.000 korun. "Prodejem bytového fondu mimo tehdejší skupinu Karbon Invest došlo k porušení tohoto závazku," uvedla Hanáková. Nájemníkům podle ní vznikla škoda okolo 24 miliard korun. Právě o ni se opírá podaný návrh. "Zároveň se jedná o dluh společnosti Residomo vůči více než 44 000 věřitelům - nájemníkům bytů OKD," doplnila mluvčí Arca Capital.

Společnost RPG Byty, dnes Residomo, získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že byty v případě prodeje přednostně nabídne nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace OKD a hornických bytů. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.