"Poslední dubnový týden byl ovlivněn prezidentskými volbami ve Francii, zasedáním Evropské centrální banky a výsledkovou sezonou. První kolo prezidentských voleb ve Francii přijaly trhy pozitivně. ECB nepřinesla dle očekávání žádné překvapení. Výsledková sezona pokračovala v pozitivním módu. Výsledky francouzských voleb se projevily pozitivně do většiny akciových indexů. Ani domácí index PX nezůstal stranou," popsal dění na trzích analytik J&T Banky Milan Lávička.

Celkově kladné vyznění výsledků CME znamenalo prudký růst ceny akcie, která v pátek zavřela na 102 Kč a byla tak proti závěru minulého týdne o 16 procent silnější. O2 CR, která zveřejnila výsledky dnes, zakončila páteční obchodní seanci na 291 Kč a s poklesem o 1,8 procenta se stala nejvíce klesající akcií v rámci pražské burzy. "I přes solidní čísla se na trhu již našli prodejci, kteří realizují své zisky po spanilé jízdě k úrovni 300 Kč," upozornil analytik.

První květnový týden bude ve většině Evropy zkrácený o pondělní Svátek práce. Investoři budou sledovat středeční zasedání americké centrální banky Fed, pokračující výsledkovou sezonu a průzkumy před víkendovým druhým kolem prezidentských voleb ve Francii. "Očekáváme, že na trhu může být znát jistá nervozita před víkendovými volbami ve Francii," odhadl Lávička.