Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,10 procenta a obchodování uzavřel na 20.976,09 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,05 procenta na 2387,45 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil obchodování téměř beze změny na 6025,23 bodu.

Trumpův plán podle očekávání zahrnuje snížení daně z firemních zisků z 35 na 15 procent i nižší zdanění jednotlivců. Reforma, kterou ještě musí schválit Kongres, podle Bílého domu podpoří hospodářský růst a zajistí pracovní místa i prosperitu americké střední třídě. Ekonomové však upozorňují, že snížení daní povede k růstu rozpočtového deficitu.

Vzhůru dnes zamířily například akcie internetové společnosti Twitter, jejíž čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků. Kvůli poklesu čtvrtletního zisku naopak oslabovaly akcie výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble.

Na devizovém trhu dolar v závěru obchodování v New Yorku kvůli nedostatku podrobností o Trumpově daňové reformě přišel o velkou část svých počátečních zisků. Euro vůči dolaru vykazovalo pokles o 0,2 procenta na 1,0900 USD, během dne přitom jednotná měna ztrácela až 0,6 procenta. Investoři dnes vybírali zisky, které jim přinesl růst eura po prvním kole prezidentských voleb ve Francii.

Kanadský dolar a mexické peso dnes oslabovaly kvůli zprávě serveru Politico o tom, že Trumpova administrativa připravuje exekutivní příkaz o vystoupení Spojených států ze Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

pmh