Institut předpokládá, že míra nezaměstnanosti v Řecku bude pokračovat v poklesu, ale pomalejším tempem než v loňském roce. Míra nezaměstnanosti v Řecku byla začátkem roku na 24,4 procenta, institut IOBE však odhaduje, že během roku klesne na 22,2 procenta. Řecko má nejvyšší míru nezaměstnanosti v rámci členských zemí eurozóny, upozorňuje agentura Reuters.

Původně se předpokládalo, že druhá revize plnění podmínek záchranného programu, která je nezbytná pro vyplacení další části peněz, bude završena v roce 2016. Jednání však nabrala velké zpoždění kvůli neshodám kolem reforem a úsporných opatření. Řecká vláda nyní doufá, že dosáhne dohody do 22. května, kdy se touto záležitostí budou zabývat ministři financí eurozóny.

Řecko se předloni dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let dostat až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Pokud by si Řecko další peníze ze záchranného programu včas nezajistilo, hrozilo by, že Atény v červenci neuhradí splátky dluhů v objemu kolem 7,5 miliardy eur.