Firma na sebe loni podala insolvenční návrh. Podle něj přišla o příjmy kvůli ukončení smluv o prodeji a opravách aut značek Jaguar, Land Rover, Cadillac a Corvette. Nepodařilo se jí poté najít investora, který by její reference a kontakty na dovozce a zákazníky využil. Soud nyní podle E15.cz poslal A. Charouz Motors do konkurzu.

Věřitelé mají nyní dva měsíce na přihlášení pohledávek. Hlavními věřiteli firmy jsou podle insolvenčního návrhu finanční úřad a Česká správa sociálního zabezpečení, kterým společnost dluží dohromady asi 25 milionů.

Zakladatel firmy a bývalý automobilový závodník Antonín Charouz odešel z A. Charouz Motors v roce 2015, když se jeho skupině přestalo dařit. Do firmy pak podle médií vstoupil podnikatel Petr Speychal. Charouze se Speychalem podle médií v roce 2014 vyslýchala policie v souvislosti s razií týkající se krácení daní, obviněni však nebyli.

Oficiálně firmu A. Charouz Motors vlastní přes řetěz dalších společností londýnská firma Hanbury Finance Limited s akciemi na jméno. Jako ředitel Hanbury Finance Limited je v obchodním rejstříku uveden Štěpán Sádecký, který figuruje v dalších 14 firmách, včetně zkrachovalé ČKD Praha DIZ, kterou Speychal do loňska vedl. Sádecký byl také členem představenstva PA Export (někdejšího Škodaexportu), který skončil v konkurzu.