Myšlenka sloučení ČT a ČRo jakožto národního vysílatele není podle Nováka nová. V současnosti ale nabývá na aktuálnosti v souvislosti s nutností vyřešit financování obou institucí. Výhodou pro stát pak by mělo být, že by získal jednoho silného partnera k jednání.

Sloučení by si v prvním roce vyžádalo náklady 60 milionů při příjmech 30 milionů korun, ve čtvrtém roce by pak již mělo přinést zisk. Novák chce zároveň zavést indexovaný koncesionářský poplatek ČT a zavést jeho platbu za každou domácnost, která odebírá elektřinu a nikoliv za televizní přijímač.

Vzniknout by měla divize nových médií, která bude na stejné úrovni jako televizní a rozhlasové vysílání. Upozornil na to, že technologie v následujících letech změní konzumaci televizního obsahu. Součástí tohoto záměru je vytvoření veřejnoprávní laboratoře, která by technologie pro nové formy šíření veřejnoprávního obsahu vyvíjela.

Kandidáti na ředitele ČT budou dnes před radou prezentují své projekty. Poté budou radní volit nového šéfa ČT pro dalších šest let. Musí dostat nejméně deset z 15 hlasů.

jsa mal