Poslední jednání Krajský soud v Brně odročil před třemi lety, protože chtěl počkat na výsledek souběžného sporu mezi Student Agency a antimonopolním úřadem, který za stejný delikt uložil dopravci pětimilionovou pokutu. Dopravce neuspěl s opravným prostředkem ani se stížností k Ústavnímu soudu, jenž rozhodl už loni.

Soudy tak potvrdily, že Jančurova společnost své dominantní postavení na trhu zneužila. Při příchodu Asiany srazila ceny jízdenek z Prahy do Brna na 50 korun. Poté, co Asiana z trhu odešla, se ceny zvýšily na 95 korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže při udělení pokuty uvedl, že není za nízké ceny, ale kvůli tomu, že jejich cílem bylo vytlačit z trhu konkurenci.

Ani přes toto rozhodnutí Krajský soud ve sporu dvou dopravců nepokročil. "Naše žaloba o náhradu za způsobenou škodu získala na pádném argumentu. Mezitím jsme několikrát soud vyzvali ke konání, jinak procesy u soudu nejsme s to ovlivnit," uvedla Litvinová. I přes průtahy věří, že soud dotáhne řešení sporu do konce. "Neurvalosti a gangsterské metody Radima Jančury se nemají ani zapomínat, ani tolerovat, a to jak veřejností, tak soudy či podnikatelskými subjekty," řekla Litvinová.

Student Agency taková vyjádření odmítá a uvádí, že celý spor vznikl nečestným jednáním Asiany. "Začala lživě uvádět, že je jedničkou na trhu letenek, což nebyla pravda. Následně se snažila přetáhnout zákazníky z autobusů na trase Praha - Brno. Na to jsme reagovali tím, že jsme u části spojů nastavili ceny jízdenek na stejnou úroveň," uvedl Ondrůj.

Soud také řešil, jak naložit se znaleckými posudky, které vymezovaly trh veřejné dopravy na trase Praha - Brno. Posudky, které si znesvářené strany nechaly vypracovat, se lišily. Rozsudek by také podle odborníků mohl mít vliv na to, jak antimonopolní úřad rozhodne v otázce železničního sporu na trase Praha - Ostrava. Jančura tvrdí, že ČD začaly po jeho nástupu v roce 2011 jezdit pod náklady, aby vytlačily konkurenci.