"V povelikonočním týdnu, který byl kratší o Velikonoční pondělí, investoři sledovali rozjezd výsledkové sezony v USA a blížící se volby ve Francii. První stovku zveřejněných výsledků z indexu S&P 500 můžeme označit za pozitivní překvapení. Celkově trhy spíše hledaly směr po celý týden a akciové indexy v souhrnu skončily beze změny. Podobně na tom byl i domácí index PX," shrnul dění na akciových trzích analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Bez ohledu na pokles akcií Philip Morris CR po dividendě (o 5,7 procenta na 13.200 Kč) byla nejvíce klesající akcií týdne Komerční banka (minus 2,4 procenta na 936 Kč).

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME, která přidala 10,9 procenta na 88,1 Kč. V případě CME mohou investoři spekulovat na očekávané výsledky za první kvartál 2017, které budou zveřejněny 26. dubna. Jiná kurzotvorná informace k titulu nebyla zveřejněna. Jistou podporou je podle Sklenáře i pozitivní vývoj na trhu Nasdaq, kde je titul primárně kotován.

Příští týden bude ovlivňován výsledkem prvního kola francouzských prezidentských voleb, Evropskou centrální bankou a děním kolem Severní Koreje. "Celkově jsme nadále opatrní a nevylučujeme spíše zvýšenou rozkolísanost než jasný trend," uzavřel analytik.

fd rot