"Také jsme informovali o znečištění kolegy v Polsku, kam Odra od nás teče," uvedla Vlčková. Dodala, že až za hranice by se ale znečištění dostat nemělo. Ropné látky se podle ní do vody dostaly ze společnosti Suez odpadovým potrubím. Firma zpracovává a využívá odpady. V Ostravě-Mariánských Horách sídlí její ostravské logistické centrum.

Mluvčí společnosti Kateřina Kodadová ČTK řekla, že vznikla komise složená i ze zástupců státní správy, která rozhodla o přijatých opatřeních. "Jedním z těchto opatření je například uzavření kanalizačního řadu v našem areálu Logistického centra Ostrava," řekla. V 18:00 se komise sešla znovu a situaci prověřovala. "Bylo konstatováno, že přijatá opatření byla účinná," sdělila poté Kodadová.

Mluvčí hasičů Petr Kůdela ČTK řekl, že na likvidaci úniku ropných látek se podílelo asi 30 hasičů. Do vody instalovali čtyři norné stěny. "Hasičům se už nedaleko místa znečištění podařilo zachytit značnou část úniku," řekl Kůdela. Dodal, že ropné látky ve vodě si jako první všiml pracovník Povodí Odry u jezu v městské části Lhotka. Brzy byl zjištěn zdroj, odkud látka vytékala, a výtok byl zcela zastaven. "Norné stěny si ještě před polednem převzali pracovníci Povodí Odry. Na místech budou minimálně dva dny," uvedl Kůdela.

Dodal, že o vývoj situace se zajímali i jejich polští kolegové, kteří se přijeli podívat k norné stěně vybudované vedle hraničního přechodu mezi Starým Bohumínem a polskými Chalupkami.