OKD je v úpadku od loňska, příští týden musí předložit reorganizační plán, kvůli němuž neúspěšně hledala strategického investora. Když firma v březnu oznámila, že nenašla vhodného investora, dohodla se ministerstva financí a průmyslu, že OKD koupí za 80 milionů korun Prisko, jemuž s útlumem dolů pomůže státní podnik Diamo. Stát loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun, firma zatím nevyčerpala víc než 150 milionů.

Kuhn řekl, že firma dostala v první fázi nabídkového procesu tři nabídky, ve druhé fázi k nim přibyly další dvě. K 1. březnu, kdy uplynula lhůta, obdrželo OKD dvě závazné nabídky. Kuhn řekl, že žádná neobsahovala skutečnosti, na jejichž základě by se dalo předpokládat, že reorganizační plán bude schválen a reorganizace bude uskutečnitelná.

Mezi dvěma finálními nabídkami byly podle informací ČTK a Hospodářských novin nabídky společnosti EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, a zahraničního hedgeového fondu. Portál Euro ve středu upozornil, že proti dohodě státu a OKD se ohradila americká společnost Alcentra, která chtěla za OKD dát víc než 500 milionů korun a zvažuje mezinárodní arbitráž.

"Nabídky, které byly doručeny a měly závazný charakter, byly předmětem velmi podrobného posouzení z hlediska možného uspokojení věřitelů v insolvenčním řízení. V tomto ohledu mohu s klidným srdcem prohlásit, že nabídka společnosti Prisko je jedinou nabídkou, která byla dlužníkovi učiněna, která umožňuje sestavit reorganizační plán a nabízí věřitelům nenulové uspokojení jejich pohledávek," řekl Kuhn. Nabídku Priska považuje za záchranu pro OKD. I podle insolvenčního správce byla nabídka Priska nejvýhodnější.

O Alcentře řekl Kuhn, že šlo o nabídku zájemce, jenž prohlásil, že ovládá kontrolní většinu hlasů rozhodujících pro výkon práv ve společnosti Citibank. Právě ta mezi pohledávkami za víc než 23 miliard korun, jež vůči OKD přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, podala dvě dohromady nejvyšší pohledávky celkem za víc než deset miliard. Insolvenční správce Lee Louda je ale i s dalšími pohledávkami za zhruba sedm miliard popřel. Citibank zastupuje držitele dluhopisů vydaných společností New World Resources, která je majitelem společnosti OKD, jež za dluhopisy ručila.

Kuhn míní, že má důvod se domnívat, že Alcentra porušila závazky o mlčenlivosti. "Mohu potvrdit, že nominální výše nabídky činila více než 500 milionů korun, nicméně skutečná výše nabídky s přihlédnutím k jejím podmínkám byla nula," řekl Kuhn.

Citibank se tak ocitla mimo rozhodování o OKD. I dnes neúspěšně žádala věřitele o povolení, aby mohla hlasovat. Uznání svých pohledávek se domáhá v incidenčním sporu. Louda zase podal odpůrčí žalobu, v níž žádá soud, aby prohlásil smlouvy, za něž OKD ručilo, za právně neúčinné.

Věřitelé dnes schválili možnost, že by nějaký majetek z majetkové podstaty OKD mohl koupit někdo z členů věřitelského výboru, což jinak členové věřitelského výboru nesmějí. Souvisí to s nabídkou člena výboru, společnosti Advanced World Transport (AWT). Ta chce za 22 milionů korun koupit od OKD pozemky pod svým kolejištěm a přilehlé pozemky s budovami, které s drážním systémem tvoří funkční celek. Převzala by i závazek k sanaci a rekultivaci dotčených pozemků. Samotný prodej by se ale teprve schvaloval.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V posledních měsících provedla firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. V podniku nyní i s dodavatelskými firmami pracuje přes 10.000 lidí.