Zahraniční ratingové agentury se za dluhové krize v jižní Evropě ocitly v Itálii kvůli sérii snižování známek pod palbou. Ratingové agentury s odkazem na horší hospodářské vyhlídky a vysokou zadluženost snižovaly jedna za druhou rating Itálie, což vedlo k výprodeji italských dluhopisů a výraznému zvýšení italských nákladů na obsluhu dluhu. Itálii jako jednu z nejzadluženějších zemí eurozóny tehdy finanční trhy vnímaly jako možného dalšího kandidáta na mezinárodní finanční pomoc po Řecku, Irsku a Portugalsku.

Vyšetřovatelé tvrdili, že zprávy ratingových agentur a jejich změny ratingů Itálie a jejího bankovního systému byly nepatřičné a vyvolaly zbytečné ztráty na finančních trzích. Prokuratura požadovala několikaleté tresty vězení a pokuty pro jednotlivce a pro S&P pokutu 4,6 milionu eur (125 milionů Kč), uvedla agentura Reuters.

Agentury obvinění odmítaly jako zcela nepodložené. S&P dnešní rozhodnutí přivítala a uvedla, že firma a její zaměstnanci se nyní dočkali zadostiučinění. Prokuratura uvedla, že po prostudování rozsudku se rozhodne, zda proti němu podá odvolání.

Vyšetřování agentur S&P, Fitch a Moody's bylo v Itálii zahájeno v lednu 2012. Pracovníky agentury Moody's později prokurátoři obvinění zprostili.