"Stále trvá poptávka z tuzemska i zahraničí, zejména z Německa," řekl ČTK k očekávanému růstu vývozu Daněk na dnešním Exportním fóru v Mladých Bukách.

Upozornil, že exportní index nezohledňuje možný vývoj v USA. "Jak se zdá, nový prezident Donald Trump chystá ochranářská opatření, která by mohla ovlivnit importní chuť Američanů proti Evropě," uvedl. Pokud by Spojené státy zavedly opatření omezující dovoz, Česko by podle Daňka přímo poškozeno nebylo. "Projevilo by se to přes Německo, které má silný export do USA a my máme silný export do Německa," řekl Daněk.

Ke kurzu uvedl, že v květnu už těžko bude kurz kolem 27 korun za euro. "Zatím ale nevíme, jaký kurz bude," řekl. Česká národní banka dnes po zasedání bankovní rady uvedla, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Analytici většinou očekávají, že rada ukončí kurzový závazek během dubna.

Podle posledních dat ČSÚ vzrostl český export v lednu o 6,7 procenta na 274,3 miliardy korun. Saldo zahraničního obchodu skončilo v přebytku 19,4 miliardy korun.

Za celý rok 2016 český export tuzemských firem dosáhl rekordních 3,97 bilionu korun, co bylo meziročně o 2,3 procenta více. Do EU šlo 83,6 procenta tuzemského vývozu. Hlavním obchodním partnerem Česka zůstalo Německo s 32 procenty na celkovém vývozu.

Index exportu si klade za cíl tři měsíce dopředu předpovídat vývoj českého exportu na základě statistických dat a dalších parametrů. Do indexu jsou zahrnuty německé průmyslové zakázky, kurz koruny k euru očištěný o inflaci v průmyslu, české zakázky ze zahraničí a index nákupních manažerů eurozóny.