"Digi novela zakládá nepovolenou veřejnou podporu soukromým subjektům, když firmám České Radiokomunikace a Digital Broadcasting přidělí frekvence na digitální pozemní vysílání na dobu devíti let bezplatně. Škodu jsme vyčíslili na 11 miliard Kč," uvedl sekretář asociace Patrik Brom. Podle něj také není v návrhu zajištěno, že nové sítě vybudované za veřejné peníze nebudou použity pro provoz vysílání, které bude divákům zpoplatňováno.

Podle mluvčí Českých Radiokomunikací Petry Miterové je základním cílem přechodu na DVB-T2 zachování pozemní televizní platformy s možností bezplatného vysílání. "Změna příslušných přídělů rádiových kmitočtů musí být provedena v souladu s platným zněním zákona o elektronických komunikacích," uvedla. O změně, která vyplývá z rozhodnutí Evropské unie a mezinárodních smluv, bude rozhodovat Český telekomunikační úřad, dodala.

"Evropské rozhodnutí stanoví rok 2030 jako základní milník, do něhož členské státy musí garantovat ochranu rádiových kmitočtů pro potřeby rozhlasového a zemského televizního vysílání," podotkla Miterová.

ČTÚ je v procesu přechodu na DVB-T2 podle mluvčího Martina Drtiny pouze technickým regulátorem. "Novela byla připravena ministerstvem průmyslu a obchodu, schválena vládou a vychází z vládou schválené strategie přijaté již v roce 2016. Podle našich informací MPO provádí notifikaci u Evropské komise," dodal.

Podle satelitních firem spotřebitelé zaplatí za nové televize a set top boxy, které umožňují příjem nového standardu, celkem kolem pěti miliard korun. Stavba nové sítě vysílačů, hrazená z veřejných peněz, bude stát další miliardu Kč.

Stát plánuje přechod na DVB-T2 kvůli potřebě uvolnit pásmo 700 MHz pro rychlé mobilní sítě, na čemž se shodly evropské země. Vysílání v DVB-T2 klade menší nároky na kmitočty proti nynější technologii DVB-T. S úplným přechodem na DVB-T2 se počítá v únoru 2021.