"Druhý blok je aktuálně na padesátiprocentním výkonu a během dnešního dne se dostane na 100 procent," řekl Bezděk v 08:30.

Blok číslo dvě byl tento měsíc v provozu jen několik dní, jeho plánovaná půlroční odstávka skončila 18. března. Mimořádně odstaven byl kvůli tomu, aby pracovníci mohli opravit netěsnost ruční drenážní armatury. Jde o potrubí o průměru dva centimetry, které slouží k odvzdušnění systému primárního okruhu. Na bezpečnost provozu bloku neměla netěsnost vliv, uvedl Bezděk.

Druhý blok Dukovan stál předtím půl roku kvůli výměně části jaderného paliva a kvůli rozsáhlým revizím, kontrolám a investicím souvisejícím s přípravami tohoto bloku na další dlouhodobý provoz. Licence u tohoto bloku skončí 10. července. Společnost ČEZ už požádala o vydání nového povolení k jeho provozu. "Do konce května musí energetici předat Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) aktualizovanou dokumentaci doplněnou o získané údaje a poznatky z nedávno ukončené odstávky bloku," uvedl Bezděk.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny. ČEZ potřebuje letos získat nové povolení provozu také pro bloky tři a čtyři, jejichž licence skončí s tímto rokem. Pro dukovanský blok číslo jedna už SÚJB vydal nové povolení loni.