Ekonomiku Slovenska podpoří i investice v automobilovém průmyslu, který je jedním z hlavních tahounů ekonomiky pětimilionové země. Novou továrnu na Slovensku staví britská automobilka Jaguar Land Rover, investice ohlásily i stávající slovenské závody automobilek.

Na roky 2018 a 2019 NBS ponechala výhled růstu hrubého domácího produktu o 4,2 procenta respektive o 4,6 procenta. Podle Makúcha by s ohledem na možné přehřívaní slovenského hospodářství bylo vhodné, aby vláda stabilizovala ekonomické prostředí prostřednictvím konsolidace veřejných financí.

Oproti předchozí prognóze NBS zvýšila výhled tempa růstu mezd a inflace. Očekává i rychlejší snižování míry nezaměstnanosti a dosažení historického minima 7,1 procenta v roce 2019.

Platy zaměstnanců budou podle NBS stoupat oproti dřívějším odhadům výrazněji i kvůli nedostatku vhodných pracovníků na trhu práce. Tento vývoj by měl přispět ke zrychlení tempa inflace na 2,1 procenta v roce 2019.

Prognóza NBS již zahrnuje dopad takzvaného brexitu na slovenskou ekonomiku, což by do roku 2019 mělo zpomalit tempo růstu HDP Slovenska dohromady o půl procentního bodu. To v přepočtu znamená asi 5500 pracovních míst.