Firma je v úpadku od loňského srpna, věřitelé jí povolili reorganizaci. O prodloužení lhůty požádala společnost především proto, že dosud nebyly přezkoumány všechny pohledávky jejích věřitelů a s největší pravděpodobností nebudou ani do uplynutí původního termínu.

Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 71 miliard korun. Na přezkumném jednání na konci listopadu byly přezkoumány jen pohledávky za zhruba 13 miliard korun. "Pohledávky ve výši více než 58 miliard korun nebyly doposud přezkoumány a ani nebyl doposud stanoven termín zvláštního přezkumného jednání," uvedla firma v žádosti o prodloužení lhůty.

Dalším důvodem, kvůli němuž firma žádost podala, bylo to, že do uplynutí původní lhůty nebude zpracován ani posudek znalce určeného insolvenčním soudem. Ten má na jeho vypracování delší čas. Firma uvedla, že bez dokončeného přezkumu pohledávek a bez znaleckého posudku nemůže předložit řádně zpracovaný reorganizační plán.

"Jelikož prodloužení lhůty o dalších 120 dnů insolvenční zákon připouští a dlužník svou žádost řádně odůvodnil, přičemž jím uvedené důvody soud shledal jako opodstatněné, bylo žádosti dlužníka vyhověno," uvedl v usnesení samosoudce David Stošek.

VPE se zabývají hlavně výstavbou a dodávkami elektráren. Patřily k nejdůležitějším firmám skupiny. Do potíží je dostala stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku, kterou provázela řada komplikací a která zatím nefunguje. Sama firma uvádí, že důvodem jejího špatného stavu je také situace na trzích v energetice nebo odložené investice hlavních zákazníků. Podnik má zhruba 1000 zaměstnanců.

Skupina Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka zahrnuje více než 20 firem, které mají dohromady okolo 5500 zaměstnanců. Několik společností ze skupiny se loni dostalo do problémů a tři z nich - kromě VPE ještě Vítkovice Gearworks a Vítkovice Envi - poslal soud do úpadku. Letos skončila v úpadku další firma z holdingu, Vítkovice Revmont.