Tato bývalá sovětská spořitelna, která je z poloviny v rukou centrální banky a v jejímž čele stojí spojenec prezidenta Vladimira Putina, tento měsíc překonala největší ruskou ropnou společnost Rosněfť a stanula na první příčce žebříčku ruských společností z hlediska tržní kapitalizace.

Navzdory hospodářské krizi a sankcím Západu uvaleným na Rusko se Sberbank rozvíjí, a to na úkor tuzemských rivalů. Banka spravuje více než třetinu ruských bankovních vkladů. Její zisk v loňském roce podle Reuters dosáhl rekordních v přepočtu 9,5 miliardy dolarů.

Jelikož západní sankce zmařily mezinárodní expanzi, Sberbank se zaměřila na domácí projekty. Nyní chce svým zákazníkům po celém Rusku prodávat každodenní služby nebankovního charakteru a vydělávat na poplatcích, i když tyto služby nebude sama přímo poskytovat. Blíže se banka nevyjádřila s tím, že projekt "finančního ekosystému" je ještě v počátečním stádiu.

Příští měsíc se Sberbank stane jedním ze dvou subjektů zmocněných prodávat státní dluhopisy veřejnosti. Banka doufá, že by tak mohla snížit svou závislost na příjmech z úroků. "Musíme myslet na budoucnost v prostředí nízkých úrokových sazeb a najít způsob, jak zvýšit poplatky a provize," uvedl člen představenstva banky Alexandr Morozov v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Po uzavření 1300 poboček v roce 2016 banka hodlá své postavení upevnit rušením dalších a současně posílit internetové bankovnictví. Plánuje, že do roku 2025 bude na její výplatní listině jen polovina ze současných 330.000 zaměstnanců.