"Ukázalo se, že naše předvídavost a snaha o ochranu spotřebitele byla oprávněná. Kontroly prokázaly, že na Slovensku se nacházejí dva výrobky brazilského původu zapojené do skandálu, navzdory tomu, že Evropská unie tvrdila, že takovéto produkty v unii nejsou," uvedla Matečná.

Dalších deset výrobků podle ministryně nevyhovělo senzorickému hodnocení hlavně z důvodu změny barvy či obsahu žluče. Šlo zejména o kuřecí játra. Pět vzorků drůbežího masa bylo zase špatně označeno. Testy na přítomnost konzervačních látek či salmonely slovenští veterináři ještě nedokončili, prodej nevyhovujícího brazilského masa byl na Slovensku zakázán.

"S ohledem na počet obyvatel jsme v EU zemí, která dováží z Brazílie mnoho masa. U hovězího masa je to 240 tun, alarmující množství je u drůbežího masa, a to kolem 9000 tun," doplnil na tiskové konferenci šéf slovenské veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš. Jeho úřad má pravomoc kontrolovat výrobce, prodejce a sklady potravin.

Slovenský úřad veřejného zdravotnictví zase uvedl, že do pátku minulého týdne hygienici zkontrolovali 1362 restaurací a zařízení společného stravování, přičemž v 269 z nich našli maso a masové výrobky z Brazílie. Nejčastěji šlo o kuřecí prsa a kuřecí játra, a to v celkovém množství přes devět tun. Zhruba dvě desítky vzorků hygienici odebrali k laboratorní analýze.

Brazílie kvůli aféře pozastavila export z 21 závodů na zpracování masa. Matečná řekla, že čtyři ze zmiňovaných závodů měly oprávnění vyvážet do EU hovězí a drůbeží maso a že až 80 procent dováženého masa do EU je importováno přes Nizozemsko.

Evropská komise minulý týden zablokovala dovoz masa ze všech brazilských závodů vyšetřovaných kvůli korupci. Maso je třetím největším exportním artiklem Brazílie po sóji a železné rudě.