Centrální banka upřesnila, že vklady na účtech domácností se snížily o 637 milionů eur a na firemních účtech o 113 milionů eur. Vklady byly nižší již třetí měsíc za sebou.

Řecké banky zažily mírný příliv vkladů v létě 2015, když si země zajistila třetí záchranný úvěr. Po získání pomoci Atény zmírnily omezení pro pohyb kapitálu. Pokrok v zavádění reforem spojených s pomocí pak zlepšil důvěru v bankovní systém, připomíná agentura Reuters.

Od prosince 2015 do loňského července se vklady v řeckém bankovním sektoru snížily o 42 miliard eur. Omezení pohybu kapitálu zavedená v červnu 2015 pomohla sice zvládnout tok kapitálu, prudce ale zvýšila závislost bank na programu nouzového financování (ELA) od centrální banky.

Guvernér řecké centrální banky Jannis Sturnaras vyzval vládu, aby dokončila poslední kontrolu plnění záchranného programu, která se táhne už několik měsíců, a skoncovala tak s nejistotou, která zneklidňuje investory.

"Už máme první negativní dopady na ekonomiku. Pokud chceme dosáhnout stanovených cílů, musíme dokončit (kontrolu plnění podmínek záchranného programu) co nejrychleji," řekl dnes Sturnaras v rozhovoru s finančním webem Capital.gr.