"Uvědomujeme si, že lety do Düsseldorfu samozřejmě nepokryjí výpadek v počtu turistů především z Ruské federace, o které letiště v minulosti přišlo, ale otevírají novou cestu k rozvoji letiště a cestovního ruchu v kraji," uvedl náměstek karlovarské hejtmanky Martin Hurajčík (ANO).

Letiště Karlovy Vary odbavilo loni 25.235 cestujících, což znamená pokles o 51,3 procenta ve srovnání s rokem 2015. Propad způsobil hlavně úbytek hostů z Ruska, a to kvůli mezinárodní situaci, ale i levnějším letům do Prahy.

Lety mezi Karlovými Vary a Düsseldorfem budou provozovány ve čtvrtek a v neděli. Podle ředitele letiště Václava Černého zavedení nové linky předcházela aktivní jednání Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek. Jeho členy jsou kraj, který je i majitelem letiště, město Karlovy Vary a společnost Letiště Karlovy Vary s.r.o. "Hlavním úkolem spolku, který byl založen v roce 2015, je podporovat vznik a rozvoj leteckých linek směřujících na karlovarské letiště a tím napomáhat rozvoji turistického ruchu a ekonomiky Karlovarského kraje," uvedl Černý.

Lety z Düsseldorfu budou provozovány letadlem typu Boeing 737-700 o kapacitě 148 míst.