Trajekt Sewol se potopil v dubnu 2014. Většina z těch, kteří při nehodě zahynuli, byli studenti na školním výletě. Těla 295 obětí se podařilo najít, devět se stále pohřešuje. Jejich příbuzní doufají, že by těla mohla být nalezena uvnitř havarované lodi, která doposud spočívala v hloubce 44 metrů.

Ministerstvo pro oceány a rybolov uvedlo, že dalším krokem bude nyní úplné vyzdvižení trajektu nad hladinu, což by mělo být hotovo do konce dnešního dne. Pak dělníci z lodi odčerpají vodu a palivo.

Podle vládních úřadů potrvá zhruba dva týdny, než se náklad dostane do přístavu Mokpcho, vzdáleného asi 90 kilometrů. Vyčištění trajektu a posouzení bezpečnosti plavidla zabere odhadem další měsíc.

Následně budou moci vyšetřovatelé vstoupit do útrob lodi, aby tam pátrali po pozůstatcích obětí a po stopách, jež by dále vysvětlily příčinu tragédie. Neštěstí s největší pravděpodobností způsobilo přetížení plavidla a špatně upevněný náklad.

Vyzdvihování trajektu z moře, jehož se dlouho dožadovaly rodiny obětí, začalo ve středu. V pátek byla horní část trajektu vytažena do výšky 13 metrů nad hladinu, což byla podmínka pro přesun trajektu na částečně ponorné plavidlo kotvící opodál.