Výběrové řízení na ústecké stanoviště letecké záchranné služby ministerstvo v lednu zrušilo. Důvodem byly nejasnosti týkající se prokazování technických požadavků na vrtulníky. Vítězem tendru ministerstvo v minulosti vyhlásilo slovenskou firmu Air-Transport Europe (ATE). Kvůli stížnosti konkurenční firmy DSA u antimonopolního úřadu ale nemohlo s vítězem uzavřít smlouvu.

Obdobný spor se týkal i zakázky na zajištění letecké záchranné služby v Olomouckém kraji, kde rovněž zvítězila ATE. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v tomto případě vyměřil ministerstvu v minulých dnech pokutu 3,75 milionu korun. Podle úřadu se ministerstvo provinilo tím, že v zadávací dokumentaci požadovalo, aby provozovatelé u vrtulníků prokázali plnou certifikaci v kategorii A. Doklady k vrtulníku, s kterým ATE létá a které firma předložila, podle ÚOHS ale plnou certifikaci v kategorii A neprokazují.

Ministerstvo následně uvedlo, že požadavky ÚOHS v novém tendru na ústeckou základnu zohlednilo. V zadávací dokumentaci je nyní uvedeno, že záchranářský vrtulník musí být certifikovaný v kategorii A.

Leteckou záchrannou službu zatím na základě dodatku smlouvy provozuje v Ústeckém kraji společnost DSA, která se záchranářskými vrtulníky létá v kraji od roku 2003. Původně byl dodatek podepsán do konce února, ministerstvo ale smlouvu prodloužilo do doby, než DSA vyčerpá limit daný zákonem o veřejných zakázkách. Limitu 3,69 milionu korun bez DPH by firma měla podle odhadů dosáhnout v dubnu. Kdo službu zajistí potom, nechtělo ministerstvo v minulých týdnech předjímat. Připomnělo ale, že stát má podepsané memorandum o spolupráci při zajištění této služby s policií a armádou.