Nový zákon o hazardu mimo jiné povoluje provozování internetových her společnostem se sídlem v zahraničí, které provozovaly stránky v češtině už v minulých letech. V Česku však dosud neplatily loterní daň. Nově smějí provozovat na internetu některé hry také tuzemské firmy. Jde například o ruletu, poker nebo číselné loterie.

"Pokud jde o nelegální provozovatele, ke konci loňského roku jsme jich identifikovali 55. Do poloviny března jich celkem 20 ukončilo svou činnost zaměřenou na české hráče samo od sebe v důsledku účinnosti nového zákona. Dalších 30 tak učinilo po výzvě MF upozorňující na účinnost nového zákona a zjevnou nelegálnost jejich podnikání," uvedl Běhal.

Ze zbývajících pěti nelegálních provozovatelů MF podle Běhala dosud zahájilo se čtyřmi z nich správní řízení. Jde o provozovatele loterních her pod obchodními názvy lottoland, Jackpot City, 1XBet a Jetbull. V posledním případě však MF správní řízení zastavilo, protože provozovatel této hry v jeho průběhu přestal cílit na osoby, které mají bydliště v ČR. Nový zákon se tak na něj již nevztahuje. "V dohledné době lze očekávat zahájení správního řízení se zbývajícím nelegálním provozovatelem," doplnil Běhal.

Pokud firmy ve správním řízení současný stav nenapraví, hrozí jim zablokování webových stránek a plateb, pokuta až 50 milionů korun a doměření daně.

Firma, která si chce požádat o licenci, musí nejprve zastavit provoz, poté vyplatit hráče, upravit software podle zákona a poté požádat o povolení ministerstvo financí. Klienti se následně musí fyzicky zaregistrovat na pobočkách CzechPointu. Povinná fyzická registrace se týká technických online her, jako jsou například ruleta nebo poker a kurzových sázek. Netýká se loterních her jako Sportka, Eurojackpot nebo Šťastných 10, kde se lze zaregistrovat online.