"Ke stávce v tuto chvíli nevidíme v našem kraji důvod a s dopravci jsme v pravidelném kontaktu. Nyní nám podepisují dodatky ke smlouvám, které jim zaručují, že kraj bude průběžně poskytovat potřebné finance, které kryjí navýšení mezd řidičů," uvedl Červíček.

Podporu celostátní stávce řidičů ve čtvrtek vyjádřily základní odborové organizace. Termín stávky má předsednictvo Odborového svazu dopravy (OSD) oznámit v nejbližších dnech. Podle odborů potíže s nízkými mzdami přetrvávají v Ústeckém kraji, Jihomoravském kraji a v Pardubickém kraji. Zvýšení platů řidičů autobusů od letošního ledna nařídila vláda.

Autobusovou dopravu v hradeckém kraji zajišťuje 12 dopravců. Kraj podle Červíčka přistoupil k vyřešení růstu mezd řidičů vstřícně. Zatím kraj poskytl dopravcům zálohu zhruba 6,5 milionu korun. Zbylých 43,5 milionu korun bude kraj dopravcům posílat postupně. Dopravci budou muset kraji průběžně dokladovat výdaje na mzdy řidičů, aby kraj měl pod kontrolou, že peníze půjdou výhradně na platy řidičů.

Kromě padesátimilionové dotace vyplývající z nařízení vlády kraj již od 1. ledna v rámci smluv a stanovené indexace objemu mezd zvýšil platby dopravcům asi o 7,5 milionu korun. O tomto zvýšení kraj rozhodl již loni. Mzdy řidičů autobusů by se měly podle dohody vlády a odborů zvýšit v letošním roce zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Vzrůst má i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami, nově by měl být zaveden příplatek za náročné pracovní prostředí.