Trump již krátce po složení prezidentské přísahy rozhodl exekutivním příkazem o pokračování výstavby ropovodu. Záležitostí se proto začalo zabývat ministerstvo zahraničí, které stavbu doporučilo. Po zvážení ekologických, ekonomických a diplomatických faktorů totiž dospělo k závěru, že projekt je v národním zájmu. "S potěšením oznamuji oficiální schválení prezidentského souhlasu pro ropovod Keystone XL," řekl dnes Trump novinářům v Oválné pracovně Bílého domu.

Souhlas nicméně nepodepsal ministr zahraničí Rex Tillerson, ale jeho náměstek Tom Shannon. Tillerson se z rozhodování v této věci vyloučil kvůli možnému střetu zájmů, neboť do letošního ledna vedl ropný koncern Exxon Mobil.

Kanadská vláda schválení ropovodu Trumpovou administrativou přivítala. "Naše vláda ropovod Keystone XL vždy podporovala a rozhodnutí USA nás potěšilo," uvedl mluvčí kanadského ministra přírodních zdrojů. Do USA směřuje 97 procent kanadského vývozu ropy.

Projekt, který kritizují ochránci životního prostředí, předloni zrušil Obama. Jeho administrativa totiž rozhodla, že stavba není v zájmu Spojených států. Trumpova vláda však zastává opačný postoj a počítá s tím, že ropovod vytvoří řadu nových pracovních míst a přispěje k americké energetické bezpečnosti.

Ropovodem Keystone XL za osm miliard dolarů (200 miliard korun) bude na americký Středozápad, kde se produktovod napojí na stávající systém, proudit z kanadských nalezišť přes 800.000 barelů ropy denně. Nové potrubí tak prakticky zdvojnásobí kapacitu stávajícího ropovodu Keystone, jehož jednotlivé části byly zprovozněny postupně od roku 2010.