Předběžný index nákupních manažerů, považovaný za dobré vodítko pro odhadování dalšího vývoje ekonomiky, vystoupil za celou eurozónu na 56,7 bodu z únorové úrovně 56 bodů. Dostal se tak nejvýše od dubna 2011. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali u dnešního souhrnného údaje mírný pokles na 55,8 bodu.

Hodnota indexu nad 50 body znamená růst aktivity, pod 50 body signalizuje pokles.

Čísla IHS Markit ukázala i výrazný nárůst účtovaných cen, které rostly také nejvíce za téměř šest let. Zpráva by tak mohla Evropskou centrální banku (ECB) přimět k úvahám o omezování ekonomické stimulace v podobě masivních nákupů dluhopisů a udržování rekordně nízkých úrokových sazeb. ECB na posledním zasedání sice slíbila pokračovat v nákupech nejméně do konce roku, otevřela však dveře možnosti budoucího omezování podpory.

Index nových zakázek, který naznačuje vývoj do dalších měsíců, vzrostl rovněž na šestileté maximum 56,2 bodu. Index aktivity zpracovatelského průmyslu stoupl o 0,8 bodu na 56,2 bodu, což bylo také nejvíce za takřka šest let.

Souhrnný index nákupních manažerů v Německu se zvýšil o 0,9 na 57 bodů, také nejvyšší úroveň od roku 2011. Podobně rostl index podnikatelské aktivity v průmyslu a službách ve Francii.