Prověrka WANO se v Dukovanech koná po pěti letech. Experti budou kontrolovat stav zařízení elektrárny a sledovat dodržování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Všímat si budou také značení a pořádku v jejích prostorách. Výsledky kontrol sdělí managementu 6. dubna. "Úkolem elektrárny pak bude připravit nápravná opatření," uvedl mluvčí. Po dvou letech pak přijíždějí odborníci kontrolovat, jak elektrárna s jejich návrhy na zlepšení vypořádala.

Odborníci prověří chod elektrárny podle kritérií doplněných po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011. "Jednou z prověřovaných oblastí je také kontrola, jak elektrárna pracuje s doporučeními vycházejícími z analýz událostí a zkušeností ve světě," uvedl mluvčí Dukovan. Doplnil, že mise WANO poslouží elektrárně i při prověřování stavu příprav jejího druhého reaktorového bloku na další dlouhodobý provoz.

Druhý blok Dukovan má platnou licenci do letošního 10. července, firma ČEZ už požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost o vydání nového povolení.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Mají čtyři reaktorové bloky, blok číslo jedna je od 20. ledna v odstávce. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny.